Hoeveel ga jij besparen tijdens zomerse dagen?

Volgens de weersvoorspellingen zal Nederland weer een zonnige week krijgen. Fijn! Even heerlijk in de zon te zitten en wat extra vitamine D opnemen. Daarnaast kun je tijdens warme dagen zorgen voor een lagere energierekening. Hoe? Lees de onderstaande tips en start jouw energiebesparing vandaag nog.

1. Vriezer en koelkast

Maak eens in de zoveel tijd je koelkast en vriezer helemaal schoon. Bij een vriezer kost dit iets meer werk om de gevormde ijslaag te laten ontdooien, maar het loont zeker. Een vriezer en koelkast verbruiken namelijk veel energie. Zodra je goed onderhoud geeft aan deze apparaten gaan ze langer mee, én verbruiken ze een stuk minder energie.

2. Brrrrr.. kouder douchen

Na zo’n lange zomerse dag is er niets fijner dan om even onder de douche te stappen. En al het zweet van je af te wassen. Zomer of niet, een warme douche is hetgeen waar we toch het liefst onderstaan. Het liefst zelfs onder een douche van 38 graden warm! Maar wist je al dat je veel geld op je energiekosten kunt besparen door kouder te douchen? 20% van je gasverbruik wordt besteed aan het opwarmen van water. Een fikse kostenpost dus. Met een iets kortere douche op een lagere temperatuur kun jij je al warm maken voor een langere energierekening.

3. Schone was aan de waslijn

Waarom gebruik maken van een droger als je je was in de frisse lucht kunt ophangen. Zeker wanneer de zon schijnt is de was snel droog. Misschien iets meer hangwerk, maar ook dan kun je zelf al lekker van de zon genieten.

4. ‘Doe jij het licht uit?’

Tijdens de zomerse maanden blijft het buiten vele malen langer licht dan tijdens de winterperiode. Hierdoor is het onnodig binnen de lampen aan te hebben. Echter kun je per ongeluk een lamp laten branden voor de hele dag, zonder dat je het door hebt. Zonde. Zeker als je gloeilampen in huis hebt. Deze verbruiken namelijk vele malen meer stroom dan spaarlampen.

5. Stekkers uit het stopcontact

Snel een (zonnig) weekend weg? Zet niet je apparaten op stand-by, maar haal de stekker er helemaal uit. In stand-by verbruikt jouw apparatuur nog steeds energie. Zonde, aangezien je er tijdens je vakantie helemaal geen gebruik van maakt.

6. Energievretende verkoeler

Het zijn dé energievreters tijdens zomerse perioden. De airco en ventilator. Lekker natuurlijk om binnen in een koele ruimte te zitten, alleen krijg je het straks misschien wel heel warm van je energierekening die daaraan gekoppeld is. Er is een optie om je woning op een stroomloze en simpele manier koel te houden. Doe de gordijnen dicht aan de zonkant van je woning. Daarnaast kun je je huis door laten tochten in de avonduren. Zo koelt je woning af. Probeer alleen niet teveel lampen aan te hebben tijdens deze tochtperiode, anders heb je straks last van allemaal kriebelende vliegbeesten in huis.

7. Buiten genieten en eten

Binnen achter het fornuis staan tijdens warme dagen is geen pretje. Gelukkig bieden goede weersomstandigheden ook de mogelijkheid tot buiten koken. Haal de barbecue maar uit de schuur! Naast het feit dat je geen stroom hoeft te gebruiken en dus kunt besparen op deze kosten, is het ook erg gezellig. Én aangezien mannen gek zijn op barbecueën, zijn de rollen een keer omgedraaid en hoef je als vrouw zijnde je niet druk te maken om het eten.